Strony

niedziela, 15 marca 2015

PĘCZOTTO Z BRUKSELKĄ, PIECZARKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI


   Nasz najbardziej ulubiony sposób na brukselkę. Sycące, kleiste i lekko chrupiące dzięki orzechom danie. W wersji bezglutenowej oczywiście robimy risotto. Bardzo dobry posiłek.


Składniki na 2-3 porcje
  • 3/4 szklanki pęczaku (w wersji bg kleisty ryż np. arborio)
  • 300g brukselki
  • 300g pieczarek
  • średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ulubionego tłuszczu (olej do smażenia, masło klarowane, smalec gęsi)
  • 50g orzechów włoskich
  • 5 listków bazylii świeżej lub pół łyżeczki suszonej
  • szczypta oregano
  • ewentualnie listek szałwii lub szczypta suszonej
  • sól i pieprz wg uznania
  • woda lub bulion

Wykonanie
  1. Brukselkę umyć i oczyścić, a pieczarki obrać ze skórki.
  2. Posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać posiekany czosnek. Po chwili dodać brukselkę pokrojona w grube plastry (3-4 z jednej główki) oraz plasterki pieczarek. Chwilę podsmażyć na małym ogniu, pieczarki powinny puścić wodę.
  3. Dodać dobrze wypłukany pęczak, wymieszać wszystko i zalać wodą lub bulionem do 2/3 objętości kaszy z dodatkami. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. W międzyczasie warto podnieść przykrywkę i całość zamieszać.
  4. Jeżeli używacie świeżych ziół to dodajcie je pod koniec duszenia tj. kiedy kasza będzie miękka, a płynu będzie minimalna ilość. Suszone dodajcie na początku duszenia.
  5. Jeżeli kasza jest już miękka to odparujcie nadmiar wody (jeżeli jeszcze jest), ale jeżeli kasza jest wciąż za twarda, a wody już prawie nie ma to dolejcie nieco, wymieszajcie i zostawcie na następne 5 minut.
  6. Gotowe danie doprawcie solą i pieprzem wg waszych upodobań, dosypcie posiekane orzechy, wymieszajcie i wyłóżcie na talerz. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz