Strony

poniedziałek, 2 listopada 2015

PROSTE BABECZKI CZEKOLADOWE Z BIAŁĄ POLEWĄ

   Wygląd babeczek mówi sam za siebie, więc nie będę udawać, że nie byłam na imprezie halołinowej. Osobiście nie obchodzę zbyt wielu świąt, czy to przybyłych czy rodzimych, ale czego nie robi się dla dziecka. W zasadzie każdy pretekst jest dobry, żeby fajnie zagospodarować wspólny czas. Babeczki oczywiście można przyozdobić w dowolny sposób. Są pyszne, wilgotne i czekoladowe, a ekspresowe tempo ich przygotowania to już absolutny atut.Na same muffinki wykorzystałam przepis z Kulinarnej Pasji.
 
Składniki na ok. 10 sztuk
babeczki
  • 2 szklanki mąki orkiszowej 1800
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g gorzkiej czekolady (85% kakao)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajo
  • 1 szklana mleka (roślinne lub zwierzęce, może też być maślanka, kefir lub jogurt, ewentualnie woda)

polewa biała
  • 50g namoczonych na 2h nerkowców
  • 1 łyżeczka miodu
  • 30-40 ml przegotowanej wody
  • 30g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ewentualnie wanilia

polewa czekoladowa
  • 50g namoczonych daktyli, odsączonych
  • ok. 5 łyżek oleju kokosowego, roztopionego
  • 1-2 łyżki kakao

Wykonanie
  1. Przygotować babeczki. Wymieszać składniki mokre i suche osobno, a czekoladę posiekać. Wsypać wszystko do jednego pojemnika i szybko oraz niedokładnie wymieszać (to jest ważne, żeby nie wymieszać składników na jednolitą masę. Przełożyć do foremek i piec przez ok. 20 minut w 200stC.
  2. Gdy babeczki lekko przestygną, tj. po ok. 1 godzinie, zabrać się za polewę. Trzeba po prosty zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Najlepiej od razu nakładać na babeczki. Masa powinna stężeć w ciągu 2-3h. Jeżeli babeczki są dostatecznie wysygnięte to można ulokować je w lodówce co przyspieszy tężenie polewy. Ja ścięłam wierzchy babeczek, żeby uzyskać płaską powierzchnię, po której polewa tak łatwo nie spływała.
  3. Żeby zrobić polewę czekoladową należy po prostu zmiksować wszystkie składniki. Jeżeli masa jest zbyt gęsta to należy dodać trochę wody z moczenia daktyli. Tak wykonaną masę warto od razu nakładać na babeczki, ponieważ dosyć szybko tężeje. Ja robiłam to przy pomocy woreczka strunowego z minimalnie uciętym różkiem. Stał się w ten sposób mini wersją rękawa cukierniczego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz