Strony

poniedziałek, 2 listopada 2015

BURACZKOWO-KOKOSOWY KREM Z RAZOWYMI GRZANKAMI

   Ten przepis to jesienna wersja dalu z botwiny z blogu Jadłonomia. Połączenie buraków i mleczka kokosowego jest bardzo apetyczne, a dodatek soczewicy nadaje całości jeszcze wyższych wartości odżywczych. Polecam z razowymi grzankami i koperkiem, pycha.

Składniki na 2 porcje
  • 2 upieczone lub ugotowane w mundurkach buraki
  • 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta kolendry w ziarnach
  • szczypta kuminu
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki z żytniego razowca lub innego pieczywa (chleb pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w oliwie i upiekłam w 180stC)
  • koperek

Wykonanie 
  1. W garnku rozgrzać lekko oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodać przyprawy, zamieszać i podsmażyć przez ok. 3 minuty.
  3. Dodać wypłukaną soczewicę i pokrojone w kostkę buraki, zamieszać i zostawić na kolejne kilka minut.
  4. Zalać wodą i gotować aż soczewica zmięknie tj. ok 20 minut.
  5. Dodać mleczko kokosowe i zblendować na krem. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
  6. Nałożyć na talerz, posypać grzankami i koperkiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz