Strony

niedziela, 10 stycznia 2016

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I MARCHEWKI

   Ta pasta wyszła mi całkiem sympatycznie jednak została przyćmiona przez tą z żółtego grochu. Obie powstały w ramach akcji niedzielny naleśnik. Rzeczywiście zarówno jedna jak i druga idealnie pasują tak do chleba jak i do naleśników. Na zdjęciu naleśnik z kaszy gryczanej (z jajem i mlekiem migdałowym), pasta soczewicowo-marchewkowa i kiełki pora. Mniam.


Składniki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta soli
  • pieprz

Wykonanie
  1. Soczewicę opłukać. Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić razem do garnka i zalać 1/2 szklanki wody. Gotować ok. 20 minut, a po wyłączeniu wsypać czarnuszkę i  zostawić na 10 minut pod przykryciem.
  2. Zdjąć pokrywkę i całość wymieszać robiąc przy tym pastę. Dodać resztę przypraw i zostawić do ostygnięcia. Voila. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz