Strony

środa, 27 stycznia 2016

TORCIK MAKOWY

Moja wizja ciasta makowego. Bardzo polecam.


Składniki na blachę 30x20cm
biszkopt (może być wasz ulubiony, ja akurat wybrałam ten)
5 jaj
2 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder (lub po prostu cukru pudru)
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa makowa
250g sparzonego maku
50g nerkowców (moczonych min. 2h)
1/2 szklanka suchej kaszy jaglanej
100g żurawiny
6 śliwek suszonych
6 moreli suszonych
50g siekanych migdałów (ja dodałam słupki)

przełożenie
1 słoik powideł śliwkowych lub ulubionego dżemu kwaskowy (ja dałam swoich powideł śliwkowo-czeremchowych)

polewa
400ml mleka kokosowego (1 duża puszka)
2 łyżki cukru trzcinowego
50g płatków migdałowych

Wykonanie
  1. Robimy biszkopt. Włączamy piekarnik na 170stC. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier puder i ubijamy aż nabierze blasku. Dodajemy po jednym żółtku, na na koniec, po łyżce wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Od razu wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut. Gotowy biszkopt studzimy.
  2. Masa makowa. Mak mielimy min. 3 razy razem z nerkowcami (ja robiłam to w wyciskarce ślimakowej). Śliwki i morele kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy razem z żurawiną przez ok. 10 minut w 1,5 szklanki wody. Następnie odcedzamy owoce, zostawiamy wodę z gotowania (!!!), którą uzupełniamy do objętości 1,5 szklanki i w niej gotujemy sparzoną kaszę jaglaną. Kaszę gotujemy oczywiście do miękkości czyli ok. 20 minut. Ugotowaną i przestudzoną kaszę miksujemy, a następnie łączymy z makiem. Na koniec dodajemy wygotowane owoce i migdały.
  3. Biszkopt dzielimy na 2 blaty. Pierwszy blat smarujemy z wierzchu połową powideł lub dżemu, a na niego wykładamy 1/3 masy makowej. Uwaga - masa jest mało podatna na rozsmarowanie, więc lepiej nakładać ją partiami, żeby nie zmasakrować biszkoptu. Drugą połowę powideł lub dżemu nakładamy na masę makową i całość przykrywamy drugim blatem. Resztę masy nakładamy na wierzch i boki torciku.
  4. Polewa. W garnku o grubym dnie gotujemy na małym ogniu mleko kokosowe z cukrem. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje i lekko zbrązowieje. Może to trwać nawet 1h. Pod koniec trzeba często mieszać i zeskrobywać przyklejoną polewę ze ścianek garnka.
  5. Gotową polewę nakładamy na wierzch torcika. Najlepiej wylewać ją cienką strużką. Na koniec płatki migdałowe.
  6. Torcik wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz