Strony

niedziela, 7 lutego 2016

OWSIANY ORZECHOWIEC

   Zrobiliście kiedyś za dużo owsianki? Ale tak, dużo za dużo? Nie? To zróbcie. Pożywne, rozgrzewające i orzechowe. Deserowa wersja śniadania lub kolacji. Mniam.


Składniki na tortownicę 26cm
  • 3 szklanki ugotowanych na wodzie płatków owsianych z 1 łyżką siemienia lnianego lub chia
  • 150g masła migdałowego lub zmielonych migdałów lub innych orzechów np. laskowych
  • 50ml oleju roślinnego
  • 4 jaja
  • 50g ksylitolu lub cukru
  • 50g miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 2 garści suszonych moreli

"kruszonka"
  • 4 łyżki drobnych płatków owsianych suchych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła

Wykonanie
  1.  Włączyć piekarnik na 180stC. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz  moreli, zmiksować na gładko. Dodać posiekane morele, wymieszać i wyłożyć całość do wyłożonej papierem tortownicy.
  2. W garnuszku rozpuścić miód i olej lub masło na kruszonkę. Wymieszać z suchymi płatkami i orzechami, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta.
  3. Piec 45 minut. Odczekać przynajmniej 1h, potem można jeść jeszcze ciepłe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz