Strony

poniedziałek, 14 marca 2016

KLOPSIKI JAGLANE Z JARMUŻEM I SOS POMIDOROWO-SOCZEWICOWY

   Polecam zaserwować ten zestaw w pełni. W wersji wege i bezmlecznej jogurt można zastąpić jogurtem lub śmietaną roślinną albo po prostu olejem. Przepis na klopsiki ściągnęłam od erVegan.

Składniki na 2 porcje
klopsiki
  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki posiekanego jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej lub zwykłej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

panierka do klopsików
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oleju lub oliwy

sos
  • 1/3 szklanki soczewicy czerwonej
  • 300ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej lub zwykłej
  • szczypta chilli
  • sól do smaku

surówka
  • 1 jabłko
  • 1 rzepa
  • 3 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz

Wykonanie
klopsiki
  1. Kaszę ugotować.
  2. Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie lub oleju, dodać jarmuż i poddusić ok. 5-10 minut.
  3. Połączyć wszystkie składniki i lekko zblendować. Masa ma być klejąca, ale nie jednolita.
  4. Formować klopsiki, obtaczać w oleju wymieszanym z sezamem. Kłaść na blasze i piec 30 minut w 180stC.
sos
  1. Zeszklić posiekaną cebulę na oliwie lub oleju.
  2. Dodać przepłukaną soczewicę, dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek, mieloną paprykę, a następnie passatę lub przecier.
  3. Ugotować do miękkości tj. ok. 20 minut. 
  4. Zblendować na gładko. Jeżeli jest zbyt gęsty dodać wody. Doprawić do smaku.
surówka
  1. Zetrzeć jabłko i rzepę na tarce.
  2. Dodać jogurt (lub olej) i doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz