Strony

sobota, 2 stycznia 2016

ZUPA Z KISZONEGO TOPINAMBURA


   Nowy Rok przywitał nas siarczystym mrozem, więc poznański Rynek Jeżycki opustoszał mimo soboty. Dobrze, że zostały mi w spiżarni cebule, pietruszka, seler i 2 marchewki. Zostało też trochę ziemniaków. Co by tu zrobić... Przypomniałam sobie o kiszonym topinamburze, którego dwa słoiki stoją sobie od 2 miesięcy. Tak, zrobiłam z nich zupę. Pyszną i rozgrzewającą. Niby jak ogórkowa czy kapuśniak, ale jednak trochę inny smak. 
   W przyszłym roku zakiszę dużo więcej topinamburu, koniecznie. A jak go zrobiłam? Jak ogórki, dokładnie tak samo. Nie miałam za wiele dodatków do kiszenia, więc w słoiku wylądował tylko pieprz w ziarnach, liść laurowy, czosnek i korzeń chrzanu. Następnym razem dołożę koper i liść winogrona. Oj, tak. Kiszony topinambur smakuje dużo lepiej niż świeży, ugotowany czy upieczony. Jest chrupiący i orzeźwiający. Kisiłam go ze skórą, ale następnym razem ją obiorę. Wspaniale sprawdzi się jako przekąska czy dodatek do surówki bądź sałatki. No i zupa jest ekstra. Na początku myślałam, że po ugotowaniu kiszony topinambur straci swoją chrupkość, ale na szczęście nie doszło do tego, co tylko zwiększyło atrakcyjność dania.

Składniki na 4-5 porcji
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • korzeń pietruszki
  • mały seler
  • 2 średnie marchewki
  • 2 x 0,5 litrowe słoiki kiszonego topinamburu (lub jeden litrowy)
  • 300 - 400 ml wody z kiszenia topinamburu (zostaje w niej dużo topinamburowej słodyczy)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta kminku
  • ok. 3 litrów wody 
  • sól, pieprz

Wykonanie
  1. Cebulę drobno pokroić i poddusić na oliwie. Dodać do duszenia kurkumę.
  2. Zetrzeć marchewki, seler i pietruszkę na tarce o grubych oczkach i dodać do miękkiej cebuli. Całość zasmażać na małym ogniu, bez przykrycia przez ok. 8 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Przykryć warzywa wodą (ok. 1,5 - 2 litrów), dodać pokrojony w kosteczkę (i obrany ze skóry) kiszony topinambur, liście laurowe, ziele angielskie oraz połowę kozieradki (1 łyżeczkę) i zagotować. 
  4. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki w wodzie.
  5. Po ok. 20 minutach gotowania warzyw dodać miękkie ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Dodać drugą łyżeczkę kozieradki, majeranek i kminek. Gotować kolejne 5 minut.
  6. Na koniec dodać wodę z kiszenia oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić na kilka minut do "przegryzienia" smaków i podawać. Mniam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz